Acht gemeenten, 245.000 inwoners, één samenwerking. Dat is Regio Gooi en Vechtstreek. Met een groot dienstenportfolio – van GGD tot afvalverwerking – moet informatie snel toegankelijk zijn. Zowel voor inwoners, bestuurders en raadsleden. En dat is onmogelijk op één website. Het gevolg: gefrustreerde inwoners en heel veel onnodige e-mails en telefoontjes. Dat moet anders kunnen, dachten wij. En dat leverde een uitdagend project op. We ontwikkelden elf websites, waarvan er negen op één dag live gingen. Dat doen we niet vaak.
Meer dan 30 medewerkers bij elkaar
Zie je het al voor je? Toch kregen Hans en Marije van Regio Gooi en Vechtstreek het voor elkaar. Dat vroeg wat organisatiewerk, maar het resultaat liegt er niet om. Een dijk van een Experience Mapping-sessie, met genoeg input om gestructureerd aan de slag te gaan. We werkten persona’s uit, plakten content cards en legden in grote lijnen de navigatiestructuur vast voor negen verschillende websites.
Dat een EM-sessie je aan het denken zet, wisten we al lang. Ook voor de overkoepelende organisatie van de Regio dachten we daarom groter dan de opdracht. We keken naar de huidige positionering. Welke rol speelt de Regio voor inwoners en ambtenaren? Wie doet wat? En hoe kunnen we dat zo helder mogelijk communiceren? Een productieve middag, zoals je begrijpt.
Van navigatiejungle naar uitgesproken user experience
Daar deinzen we niet voor terug. Honderden pagina’s werden vertaald naar een overzichtelijk en eigentijds maatwerk WordPress-design. Herkenbaarheid speelde een grote rol. We zorgden daarom voor een uniforme uitstraling, waarbij de eigenheid van elke dienst behouden bleef. De huisstijl pasten we deels aan, zodat deze per website beter toepasbaar werd. Elke website heeft namelijk een andere doelgroep. Van ouders met jonge kinderen tot mensen die hard op zoek zijn naar een woning. Of werkgevers voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Ook op technisch vlak dachten we in oplossingen. Zo realiseerden we voor de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst (GAD) de afvalscheidingswijzer, een zoekfunctie waarmee inwoners precies kunnen zien waar welk afval verzameld wordt. En bij Veilig Thuis zorgden we voor een functie waarmee de site onopvallend weggeklikt kan worden, mocht iemand onverwacht meekijken.
Eenvoudig gebruikersbeheer in WordPress
Bij Regio Gooi en Vechtstreek werken ruim 500 mensen. En elke afdeling draagt haar eigen verantwoordelijkheid voor de online informatievoorziening. Meerdere collega’s op hetzelfde gebruikersaccount? Dat is killing voor het behoud van gegevens. WordPress biedt uitkomst. Elke gebruiker heeft een eigen login met bijbehorende rechtenstructuur. Daardoor kunnen meerdere medewerkers tegelijk één van de elf websites beheren – of juist overkoepelend websites beheren met één en hetzelfde account. Wel zo handig voor de webredacteuren.
Duidelijke websites vragen om duidelijke taal
Daarom werd alle content van Regio Gooi en Vechtstreek geredigeerd. En wat bleek? We hadden minder woorden nodig om hetzelfde te zeggen. Bovendien zorgden we aan de hand van relevante zoektermen voor een goede vindbaarheid in zoekmachines. Leesbare pagina’s, die snel geïndexeerd worden door Google. Need we say more?
Een van de grootste uitdagingen van 2018
Zo kun je ons werk voor Regio Gooi en Vechtstreek wel opsommen. Van de 11 websites zetten we er op één dag 9 live. Dat was best spannend, maar daardoor niet minder geslaagd. Wij blij, Regio al helemaal.